Saturday, April 23, 2016

Nasihat dan peringatan

Apa sekalipun saya tidak menyokong mana2 individu atau lain2 pihak yang terang sekali menyebarkan berita/artikel/video/media sosial yang ( walaupun mungkin mmg tidak elok ) membuka aib sesama manusia. 

Dengan tujuan jelas untuk memalukan pihak tersebut tetapi di'cover' dgn ayat " isk isk isk, mcm ni lah orang kita skrg, teruk betul, kan?" dan diteruskan dgn komen-komen di bawah yang hanya menghina dan menyalahkan ehem2 masyarakat (kita juga tu), dan semua org lain kecuali ehem2, kita sendiri.

Juga menyebarkan dgn terlalu mudah berita/artikel/video kritikan yang diselang-seli dgn perkataan-perkataan carutan yang jelas ataupun secara tersirat tanpa disahkan asal-usul dgn memegang kalau ada orang 'share' maka automatik perkara tersebut ada benarnya.

Harus kita ingat sahabat-sahabat sekalian, nasihat dan dakwah itu mmg bagus, tapi jangan sekali-kali kita lupa, manusia itu akhirnya ke syurga atau neraka bukan atas sbb kita share berita/artikel/video yg memalukan dan mengaibkan sesama manusia tidak kira agama, bangsa, atau warganegara, ada ic atau tiada ic.

Harus juga kita igt, tanggungjawab menyebarkan kebaikan itu sekadar sebar dan nasihat, bukannya apabila tidak diterima dan dihina kita mencaci maki dan menghukum golongan tersebut. Apa kamu yakin, yang kamu caci itu akan terus jahat dan kamu akan terus dalam kebaikan?

Lapangkanlah dada kalian dan marilah kita bersatu memakmurkan dan mensentosakan masyarakat majmuk berbilang bangsa dan agama agar negara kita Malaysia.

Berlapang dada

Masing masing ada idea sendiri, pemikiran sendiri, telahan sendiri, pendapat sendiri, pembacaan sendiri, pengamatan sendiri, geliga sendiri, mata sendiri, telinga sendiri, mulut sendiri. 

Nah, kamu pasti semua akan jalan jalan yang sama, semua sama?

Sesungguhnya berlapang dada dan berhemah dalam maslahah itu jauh lebih baik dari senang lenang menghukum dan bertaklid buta.

Walaupun kamu mungkin lebih benar, bukankan yang Rabb itu lebih memahami dan pengampun?

Selective ignorance

As per everything, we choose what we want to believe and selectively ignored and acknowledge the parts that are in line with what we believe. 

example: 

shared news about violence of someone that we dislike and condemning them but ignored to share news about that same someone doing goodwill.

think again. are you actually reading what's really happening or are you being fed with what you want to believe in by people you selectively chose to befriend?

Rahmat

Bilamana kamu meminta-minta kematian pada seseorang sedangkan keadilan dan rahmat Tuhan lebih luas dari penghukuman dan kezaliman. 

Amankanlah hatimu, bukan mereka yang mendapat rahmat yang selalu sahaja mencari salah dan pergaduhan sesama manusia.

Labels

We are so into labeling people that we are labeling ourselves.

We are so into ourselves that for every 'label' people throw at us (presumably bad labels) we counteract with another 'label' (presumably good labels) justifying our actions.

We are so into our 'leaders' that we even forgot our humanity and conscience. Whatever the 'leaders' said is the truth that if one criticize it it must be with bad intention. Such is the folly of idolatry.

We are so into what we can't 'see' that we forgot what we 'see' everyday. If you can believe the history books and whatever dated books without second thought, why can't you believe your senses, things happening right in front of you.

We are so into 'groups' that the first thing we asked strangers are their background so we can properly 'group' them. Didn't God said unity in diversity?

We are so into ourselves we forgot peace, success, and progress comes when we treat unto others how we treat ourselves.

Teguran bertauliah

Ada sesetengah perkara dan situasi tak perlu kelulusan bertauliah untuk memberi nasihat dan ajaran. e.g. kawan, cinta, emosi

Ada sesetengah perkara dan situasi walaupun mungkin tak perlu kelulusan bertauliah, akibat daripada salah beri nasihat/ajaran mungkin boleh bawa kepada masalah. e.g. kewangan, pelaburan, pekerjaan

Ada sesetengah perkara dan situasi memang perlu kelulusan bertauliah kerana nasihat dan ajaran yang diberi perlu dipertanggungjawabkan jika timbul masalah. e.g. guaman, jual beli, construction

Maka janganlah telan bulat-bulat, buta-buta, semberono sahaja apa sahaja 'nasihat' dan 'ajaran' yang timbul di ruang masa laman sosial walaupun daripada mereka-mereka yang popular, ternama, atau yang gemar 'share' atau 'retweet' pelbagai artikel. Kerana populariti atau kekerapan 'share' tidak bermakna apa yang dinasihatkan itu betul.

Mungkin ada daripada mereka yang bertauliah mungkin juga tidak. Tidak mengapa jika tidak membawa masalah cuma wajib diteliti agar bila timbul masalah kelak, yang salah bukan laman sosial atau individu-individu tersebut tapi diri sendiri sebab suka sangat ikut tak fikir masak-masak dahulu.

Renung-renungkanlah.

Financial freedom

Asal kaya berduit sikit (alhamdulillah berkat business sampingan Tuhan maya Kaya), terus sinis2 kutuk2 org middle and low class income yg susah payah jaga kewangan and jimat cermat nak make it until end of month.

1- People have their own learning and discovery curve. They'll probably get enlightened (nak buat business ke investment ke) someday. It's good that you already are, but don't look down to those who still isn't but probably will, you NEVER know.

2- Not everyone are exposed and have readily accessible access to financial knowledge. Even if they do, they might be so bogged down with their life they can barely afford the time. JANGAN tuduh orang macam ni takde USAHA untuk jadi lebih baik. For all you know they tried, put it at the back of their mind, have reminders somewhere on the fridge.... until the kapchai suddenly breaks down and poof! You know this is totally realistic scenario

3- Rezeki di tangan Tuhan bukan? dan atas usaha hambaNya bukan? if these people tried and tried their hardest to make a decent life what would you say about their rezeki? You dont. You help them whenever possible and supports them if you're better. If you'll only be cynical better say nothing at all. For all u know, they'll thank God for not letting them be a jerk like you.

4-It's their life. Yes, they look like they need help. Yes, they look like they'll be better with more financial clout. But they're living. No, it's not the best option. Coming back home everyday to faces of your loved ones, to be able to feed the mouths of your family. Put some small changes into that 'dream' house tabung. It gives these 'uneducated', 'pemalas', 'taknak-spend-masa-sikit-nak-dengar-ceramah-saya-untuk-jadikan-anda-jutawan' folks HOPE. After all, hope of a better future keeps everyone alive.

p/s - I know they're some peeps out there that are genuinely sincere with no bad intention whatsoever in helping people getting their financial freedom. Keep up the good work. May God bless you!